Posted in Fiji, Historiejakt, Reise, Slektsforskning

Historiejakt Fiji

Som nevnt har vi i dag vært innom en liten landsby som består av bare 60 hus, og en del av dem er også tomme siden de som eier dem søker lykken i en større by. 

I landsbyen solgte de diverse håndlagede ting og tang, og blant annet noe som lignet på “Tapa cloth”-en vi har hengende på hytta. Denne typen dekorasjoner blir laget på flere av øyene i Stillehavet. 


Dette er laget av en tresort kalt “paper mulberry” på engelsk. Det er laget av barken som legges i bløt i saltvann i noen dager, så bankes barken ut til store, flate matter. De kan skjøtes til større flater ved å bruke et spesielt lim. Mattene fargelegges ved å bruke oppmalte mangrovetrerøtter blandet med vann. 

Denne lekre hvaltanna, er “Bling Bling” her på Fiji. Skal du sjekke damer så er det om å gjøre å ha den største tanna, for den viser hvor rik du er. Ikke hvor stor du har…


Til sist, disse tre figurene som vi fant i jordkjelleren på hytta på 80-tallet. De hadde nok stått der noen år og måtte renses så de ble pene igjen. Og oljes om jeg ikke husker feil. Hvorfor morfar hadde gjemt dem der, vet vi ikke, men kan jo være at han hadde rappa dem i fra Fiji. Uansett, nå står de i Ulsteinvik og heter Herr og Fru Hansen (tror jeg). 


Guiden vår kunne fortelle at disse figurene går tilbake til tiden før misjonærene dukket opp. De er gudebilder som ble brukt til å be til i forbindelse med ulike seremonier og hendelser. Og i tillegg når menna skulle på jakt, og når kvinnene skulle sanke, da ble det bedt om trygg reise og god jakt / høsting. De tre statuene representerer tre guder: En for menn, en for kvinner og en for barn. 

Advertisements

One thought on “Historiejakt Fiji

  1. Artig at du har funnet ut så mye.

    Sendt fra Torill sin iPhone

    > Den 25. jul. 2016 kl. 09.23 skrev En bildeblogg fra reisen vår : > > >

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s